Országos UV TESZT: 2012. május 2 - május 31.
 
  Transitions - egészséges látás minden fényben
 
  Johnson&Johnson
 
  Országos UV TESZT: 2012. május 2 - május 31.


FőoldalA teszt céljaÜzletekSajtószobaKontakt

 

 

 
Országos UV TESZT

Hasznos információk

Hírek, letölthető anyagok

Az UV TESZT főtámogatója

Az UV sugárzás káros hatásai

A Világon számos kutatás bizonyítja, hogy az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas UV sugárzás leégést, tartósan pedig bőrrákot okoz, azt viszont, hogy komoly szemkárosodásokat is okozhat, kevesen tudják. Míg a megkérdezettek 70-80% tisztábban van a bőrünkre ható káros sugárzással, addig a szemünket érő káros UV sugárzásról átlagosan a megkérdezett emberek 5%-a tud.

Különböző védekezési módok álnak rendelkezésünkre bőrünk védelmének érdekében. Széles palettája van a különböző naptejeknek, napkrémeknek. Napernyővel, napellenzőkkel is védhetjük magunkat. Az UVB sugárzás, a túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat, jobb esetben is a bőr korai ráncosodása, elöregedése lehet a következménye. Az UV sugárzás az immunredszerre is káros hatással van, gyengíti a szervezet védekezőképességét. Az UVC sugárzást teljesen elnyeli az ózonréteg, ezért azzal csak az űrbe kilépő emberek, és eszközök védelmének tervezésekor kell számolni.

Az ultraibolya fény a növényeknél terméscsökkenést idéz elő, és súlyosan veszélyezteti az élővilág egyensúlyát azzal is, hogy az apró tengeri élőlények számának csökkenését, ezáltal a tápláléklánc első, alapvető láncszemének gyengülését okozza.

A szemünket érő káros hatás nem azonnal látható, hanem huzamosabb idő után alakul ki. Az, hogy mennyire káros a sugárzás rengeteg tényező befolyásolhatja. Fontos figyelembe venni a visszatükröződő UV energiát. Például jelentősen több UV sugárzás tükröződik vissza a hóról, mint a fűről. A szabadban történő sportoláskor, ha napellenzőt viselünk csak, jóval kevesebb UV sugárzás éri a szemet, mint például sízés közben. A hó nagyon erősen tükröz. Síeléskor a magassági hatásokat is figyelembe kell venni. Minden 300 méter magasságemelkedéssel az UV sugárzás erőssége 5%-kal nő.

Szemünk védelmével kapcsolatosan tehát elengedhetetlen a megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg kiválasztása. Mindig megbízható helyen vásároljunk napszemüveget, és lehetőleg ellenőriztessük szakemberrel.ArtWeb Creative Web Studio